Surströmming – Den svenske delikatesse

Photo of author

By Schwab

Hvad er Surströmming

Surstrømming er en traditionel svensk ret, der involverer gæret sild. Processen indebærer at fermentere ferske sild i en saltlage i op til 4 måneder, hvilket resulterer i en skarp og stærk lugt, der har givet surstrømming et ry som en af verdens mest stinkende fødevarer.

Efter fermenteringsprocessen pakkes silden i dåser, hvor den fortsætter med at fermentere og producere gasser, hvilket får dåsen til at bule ud. Når surstrømmingen serveres, åbnes dåsen normalt udendørs eller under vand, da lugten er så intens, at den kan være overvældende.

Surstrømming serveres typisk på rugbrød med tilbehør som løg, kartofler og creme fraiche for at mildne smagen. Det er en delikatesse for nogle mennesker, men det er også kendt for at være en erhvervet smag på grund af sin stærke smag og lugt.

Surstrømming er især populær i Sverige, men det findes også i nogle andre nordiske lande. Det spises normalt som en særlig ret, ofte ved særlige lejligheder eller som en traditionel skik.

Surströmming oprindelse

Surströmming er en kulinarisk specialitet fra Norrland i Sverige, der opstod som en konsekvens af Hansaforbundets beslutning om at stoppe salget af salt til Sverige i middelalderen på grund af uafklarede konflikter med Gustav Vasa. Saltmangel førte folk til at eksperimentere med at konservere østersøsilden, også kendt som strömming, ved at fermentere den i stedet for at bruge salt. Under fermenteringsprocessen dannes eddikesyre, mælkesyre og smørsyre, hvilket sænker pH-værdien og forlænger holdbarheden. Surströmming kendt for at være en af verdens mest ildelugtende fødevarer på grund af den kraftige lugt, den udsender.

Fun fact om Surströmming

i 2006 nedlagde Arlanda Lufthavn forbud mod flyfragt af Surströmming. Årsagen var, risikoen for at dåserne ville eksplodere grundet gæringsprocessen.

Lee Chapmann forsøger sig med Surströmming

Fantastisk morsom video. Kan anbefale du ser videoen, hvis du overveje at smage den svenske delikatesse.

@leelochip

The Fermented Fish Challenge. (Please scroll on if you have emetophobia)

♬ original sound – Lee Chapman

Skriv en kommentar