To sorte børn udstillet i Tivoli

Photo of author

By Schwab

Vidste du, at vi har haft sorte børn udstillet i Tivoli?

Vi har afholdt en koloniudstilling i Tivoli i 1905, hvor 2 børn fra Vestinden på henholdsvis 7 og 4 år var udstillet i et bur midt i forlystelsesparken.

Den danske koloniudstilling

Fra 31. maj til 24. september 1905 blev Danmarks første og eneste koloniudstilling afviklet i Tivoli midt i København. Det var iøvrigt Emma Gad, som stod bag udstillingen. Under udstillingen fremviste man personer og genstande fra Grønland, Island, Færøerne og Dansk Vestindien. Udstillingens formål var at ophøje Danmark som en storslået kolonimagt og samtidig fremme dansk kultur. Det gjorde man bl.a. ved at udstille mennesker, som man dengang anså som primitive mennesker. Det var naturfolk fra Grønland og folk fra Dansk-Vestindien. Den danske koloniudstilling mødte modstand fra flere kanter, da de flere fandt det usmageligt at udstille mennesker.

De 2 sorte børn fra St. Croix

Victor og Alberta fra St. Croix (Dengang en del af Dansk Vestindien) blev fjernet fra deres familier i 1905 og bragt til Danmark, hvor de skulle være en del af den danske koloniudstilling i Tivoli.

Negerbørnene fra Sct. Thomas

Victor Waldemar Cornelis (1898-1985)

Fordi De Dansk Vestindiske Øer blev solgt til USA, blev Victor i Nakskov, hvor han blev skolelærer, musiker, sanger og foredragsholder. I hans tid som skolelærer i Nakskov kommune, arbejde i mange år også som viceinspektør. Han underviste også i forskellige instrumenter og var leder af Nakskov Musikskole. Da Victor Cornelis døde i 1986, blev han begravet på Avnede Kirkes kirkegård.

Alberta Viola Roberts (1902-1917)

Alberta kom på Det Kongelige Vajsenhus, som var en skole i København for forældreløse børn. i 1915 fik hun trods indlæringsvanskeligheder sit afgangsbevis fra Det Kongelige Vajsenhus. Året efter kom hun på tjenestepigeskole på Frederiksberg. Under sit ophold på tjenestepigeskolen fik Alberta Roberts tuberkulose, og døde på Sankt Josephs Hospital på Nørrebro i 1917. Hun blev kun15 år. Hun ligger begravet et sted på plænen på Solbjerg Kirkegård på Frederiksberg.

sorte børn udstillet i Tivoli

De Dansk Vestindiske Øer solgt til USA

Den 31. marts 1917 blev De Vestindiske Øer overdraget til USA. Da klokket blev 11 om formiddagen fandt betalingen sted. Det kostede USA 25 millioner dollars.

Check på 25 millioner dollars
Checken på 25 millioner dollars til den danske stat

Mere om historien

Du kan læse meget mere om Alberta og Victor på Pov.International eller på danmarkshistore.dk.

Skriv en kommentar