Morgan Freeman

Photo of author

By Schwab

Hvem er Morgan Freeman?

Morgan Freeman er en af de mest ikoniske skuespillere i Hollywood. Han er kendt for sin dybe stemme, rolige fremtoning og alsidighed som skuespiller. Freeman har medvirket i en lang række film, herunder “The Shawshank Redemption”, “Driving Miss Daisy”, “Seven”, “Million Dollar Baby” og “Bruce Almighty”. Ud over sine skuespilpræstationer er han også kendt for sit engagement i samfundsrelaterede spørgsmål og velgørenhedsarbejde. Hans stemme er også ofte brugt til voiceover-arbejde i dokumentarfilm og reklamer på grund af dens distinkte kvalitet.

Morgan Freeman

Film med Morgan Freeman

Morgan Freeman har haft en imponerende karriere i filmindustrien, medvirkende i et bredt udvalg af film og tv-produktioner gennem årene. Her er nogle af hans mest bemærkelsesværdige filmroller:

  1. “Driving Miss Daisy” (1989) – Freeman spillede rollen som Hoke Colburn, en chauffør for en ældre kvinde i det sydlige USA. Han modtog sin første Oscar-nominering for denne rolle.
  2. “The Shawshank Redemption” (1994) – Freeman spillede den rolle som Ellis Boyd ‘Red’ Redding, en fængselsindsat i denne kritikerroste film, som er baseret på en novelle af Stephen King.
  3. “Seven” (1995) – Freeman spillede rollen som kriminalbetjent William Somerset i denne mørke thriller, hvor han samarbejdede med Brad Pitt.
  4. “Million Dollar Baby” (2004) – Freeman spillede rollen som Eddie ‘Scrap-Iron’ Dupris, en erfaren boksetræner, der arbejder sammen med en talentfuld, men hårdtarbejdende kvindelig bokser, spillet af Hilary Swank. Freeman vandt sin første Oscar for Bedste Mandlige Birolle for denne præstation.
  5. “Invictus” (2009) – Freeman portrætterede Nelson Mandela i denne biografiske sportsdrama, der fortæller historien om, hvordan Mandela brugte Rugby World Cup i 1995 til at samle det splittede Sydafrika.
  6. “Lucy” (2014) – Freeman spillede Professor Norman, en hjerneforsker, i denne science fiction-thriller instrueret af Luc Besson.
Morgan Freeman

Freemans første filmrolle var i filmen “Another World” (1964), hvor han spillede en ubetydelig rolle. Hans karriere tog dog først fart i 1970’erne og 1980’erne, hvor han medvirkede i flere tv-serier og film.

Freeman har vundet adskillige priser og hædersbevisninger i løbet af sin karriere, herunder en Oscar for Bedste Mandlige Birolle for “Million Dollar Baby”, samt en Oscar-nominering for “Driving Miss Daisy”. Han har også vundet flere Golden Globe-priser og Screen Actors Guild Awards for sine præstationer. Ud over disse har han modtaget ærespriser for sit bidrag til filmindustrien og samfundet som helhed.